Klær, trening og vinterfotball!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Det er ingen problemer med å trene i perioder hvor det er kaldt, men veldig viktig å komme i gang med en god oppvarming. Slik at kroppen blir god og varm, kanskje spesielt viktig at tærne holder seg varme hele treningen. Veldig kjipt å ikke ha følelsen i tærne, da kan det bli en lang og ubehagelig trening. Vi har samlet noen råd, tips, innspill og forslag til hva man kan gjøre og hva man ikke bør gjøre. Slik at forutsetningene til en god økt, gode opplevelser og at man holder varmen under treningen er tilstede. 

Det er jo ingen tvil om at man vil oppleve at november, desember, januar og februar kan by på minus grader og da vil man gjerne bli kald på føttene, uavhengig av type idrett eller aktivitet man driver med. Men i hvor stor grad man blir kald, kan styres av deg som foreldre. Det handler ikke om å pakke barna eller ungdommen inn i mest mulig klær. Klærne må ha effekten av å kunne transportere bort varme og svette, typiske bommulsklær i treningssammenheng vil samle opp svetten, føre til at det blir omgjort til kulde og at barna, ender opp med å fryse.

Bekledning på vinterstid. Et godt utgangspunkt for å legge forholdene til rette og ved å oppleve gode treninger på vinteren. Da kan følgende klær være et godt utgangspunkt: Superundertøy, tynn ullsokk, fotballstrømper av ull, vindtett bukse, fleecejakke, windbreaker, lue og hansker/votter. Ved bruk av votter, så er fingrene samlet og det skaper en bedre varme på fingrene. 

Det kan også være lurt å bruke grussko. Disse har gjerne en litt tykkere såle, kombinerer man dette med en ekstra ullsåle og fotballstrømper av ull, så har man et godt utgangspunkt til å holde seg god og varm på beina. 

Kle deg rett

Fotball spilles hele året, for å unngå å bli skadet, samt redusere mulighetene for å bli syk, så er riktig bekledning et godt utgangspunkt. Som innerste lag på kroppen, er det lurt å bruke plagg som gir god fukttransport og puster godt. Teknisk superundertøy passer da utmerket, både på over- og underkropp. En stillongs fungerer også godt på underkropp, med en treningsbukse over, eller en shorts. Så holder man beina varm. På overkroppen kan det være lurt å ha et mellomlag, enten en lett treningsgenser eller en tynn fleece. Avslutt med en treningsjakke, som også passer bra i forhold til sur vind eller nedbør. Så kan man selv regulerer temperaturen i løpet av treningen, ved å ta av eller på klær. Hals, lue og hansker/votter er også et must når det er kjølig ute.

Etter at treningen er ferdig, så er det også noen svært enkle grep som det er lurt å ta. Skifte til tørt tøy etter trening. Grunnen til det er at når man er ferdig med å trene, så vil svette føre til at man blir raskere kald. Da begynner man fortere å fryse, fryser man over lengre tid er det fort gjort å bli syk. Etter at treningen er ferdig, så kan det være lurt å ta på seg en jakke, som da holder deg varm til du kommer til garderoben eller hjem. 

9 tips

Fotball på vinterstid, kan være en tøff utfordring for barn, spesielt de yngste. Så det er viktig å gjøre det man kan for å gjøre dem komfortable og sørge for at fotballopplevelsene deres blir husket av positive årsaker. Vi kan forberede dem på forholdene både når det gjelder bekledning og utstyr og hva de gjør under og etter trening eller kamp. Så vi har laget 9 tips for å holde varmen på treninger og kamper på vinterstid.

TIPS 1

Bruk kompresjonsklær / superundertøy på under- og overkropp. Kompresjonsklær sitter veldig nær kroppen og holder den varm mens den transporterer svette bort fra huden. På trening skal man være i bevegelse,  så ikke fall for fristelsen til å less på med for mye klær. Superundertøy med fleece eller et ullag til over, med en vindtett jakke ytterst på overkroppen bør holde når du er ute på banen og spiller aktivt. Likeledes for underkroppen, superundertøy og en god treningsbukse.

TIPS 2

Votter er det varmeste alternativet. Det er også et godt råd å holde fingrene sammen i en knyttneve, å holde varmen i hendene og redusere mengden hud som utsettes for den kalde luften.

Er du en varmblodig person vil vanter eller hansker kunne være nok.

TIPS 3

Ullsokker i skoene er et must og det anbefales grussko da disse gir et bedre grep på underlaget om det er glatt. Spiller man kamp eller man skal gjennomføre flere treninger etter hverandre (f.eks. en JenteSkills samling), kan det være lurt å ta med et ekstra sett med fotballsokker. Hvis føttene er våte og kalde, kan man skifte sokker i pausen, for å få tilbake følelsen og for å varme føttene opp.

TIPS 4

Det er ikke farlig å trene ute selv om det er minusgrader. Gode klær og god oppvarming er nøkkelen til en god treningsøkt. Man kan miste kroppsvarmen veldig raskt, så det kan være lurt å bruke en «coach jakke» mens man ikke er i aktivitet. I en kampsituasjon så kan det da være lurt å ha den tilgjengelig, før kampen, etterpå og under bytter. Hvis man sitter på benken, bruk et teppe for å holde varmen.

TIPS 5

Sørg for at bager, skiftetøy og skoene man skal reise hjem i står varmt og tørt slik at de ikke er stive og kalde å ta på seg når man skal dra hjem etter trening. Ta med en plastpose for å holde jakken tørr mens man trener. Hvis det regner, vil det være uvurderlig å holde disse artiklene tørre slik at man ikke tar på seg våte klær.

TIPS 6

Hold deg i bevegelse! Det er så viktig å holde bevegelsen så mye som mulig slik at man varmes opp fra innsiden. Unngå å stå i ro, og gjør det man kan for å være i aktivitet.

TIPS 7

Buff/hals og lue bør også være med i bagen om det skal trenes ute på en veldig kald dag slik at man holder kulden unna hals og nakke.

TIPS 8

Etter kampen må man ta av seg de våte klærne så fort som mulig og få på seg varme og tørre klær. Selv om bare for hjemreisen. De våte klærne vil holde det kalde vannet nær kroppen, og vil bli spesielt tydelig når de har sluttet å løpe rundt og kroppstemperaturen begynner å synke.

TIPS 9

Dra hjem til et varmt varmt bad for å få kroppstemperaturen opp igjen, og varm sjokolade som belønning etterpå!

Sjekk gjerne ut utvalget av JenteSkills merch i vår butikk. Lurer du på noe der, så er vår gode samarbeidspartner Torshov Sport veldig behjelpelig: Trykk her!